eFlexFuel

Boulder Maskin AB

Vi har arbetat exklusivt med Dodge Ram pickup i 25 år och med diesel som specialitet. Performance och tuning och emissioner är saker vi jobbar med konstant på vår rullande landsväg. Det är här vi kom in på etanol och insåg vilka möjligheter det ger effektmässigt men att det även sänker CO2 avtrycken avsevärt var nog inte det första vi tänkte på. När 2019 Ram 1500 intruducerades samtidigt som bonus malus sjösattes blev möjligheten att bygga om dessa för flexfuel klart intressant av flera anledningar. Skatten givetvis men också att kunna påvisa att det faktisk går att köra miljövänligt med stora us pickuper. Efter flertalet tester med olika konverterings satser och tyvärr flera nederlag så kom vi i kontakt med eFlexfuel i Finland. Det var med deras teknik och konverteringssats som vi kunde göra en godkänd Euro 6 test ( NEDC ) med en 2019 Ram 1500. Intresset för konvertering har tagit en enorm fart igen ihop med att vi blir mer och mer medvetna om utsläppsproblemen och vi förstod tidigt att detta är helt rätt väg och det mest kostnadseffektiva sättet att snabbt göra en storskalig omställning till etanol för den breda massan.

För 10 år sedan när etanol var på tapeten så fanns helt enkelt inte tekniken, idag gör den det och priset för att göra din bil till flexfuel på ett enkelt sätt går inte att slå.

Oavsett om du kör på 50 eller 100 % etanol så sänker du utsläppen avsevärt och upp till 80 %. Vid en jämförelse som gjordes av tillverkaren i Finland förra året så är det en klart bättre investering att konvertera en befintlig bil till etanol än att köpa en elbil. Inte bara ekonomiskt men även miljömässigt då det med facit i hand kräver enorma resurser att får fram råvara och tillverka batterier. Vad skall man göra med alla batterier när de sen är slut?

Vi tror stenhårt på att etanolen kommer få en ordentlig comeback, inte genom nybilsförsäljning utan konvertering av redan befintliga bilar. Just jobbas det på bred front både politiskt och via olika tankesmedjor för att göra ett förenklat regelverk som gör att du som kund skall kunna göra en enkel registreringsbesiktning och få din konvertering inskriven i dina tekniska data och på så vis få subventioner likt de man har i Finland och Frankrike på ca 2000 kr samt sänkt skatt. Får de även ner priset på etanolen till runt 8 kr som i Frankrike så kommer det att lossna ordentligt. Häng med och gör Sverige grönare tillsammans med oss

Boulder Maskin AB